Sähköveroa tulee alentaa

Admin/ 11 elokuun, 2022/ Yleinen/ 0 comments

Tuttu tilanne joka kodissa. Sähkönsiirtolasku saapuu ja varovasti raottaen täytyy silmät avata ja katsoa, minkä verran taas joutuu maksamaan. Oikeudenmukaisuuden tunne on koetuksella. Parempi melkein ottaa pöydästä tukea tai istua alas, ettei jalat lähde alta.

Juuri viime viikolla maksoin itse kahden kuukauden sähkönsiirron laskun. 74,46 euroa, joka on melko vähän, onneksi. Mutta käytän sitä tässä aitona tosielämän esimerkkinä.

Sähkövero siirtolaskusta oli 27,96 euroa. Ilman veroja sähkönsiirto oli 32,09 euroa. Sitten tulee alv päälle. Alv muuten lasketaan sähköverollisesta hinnasta. Kyllä, maksat verosta veroa. Veroja koko laskusta oli 42,37 euroa. Yli puolet loppusummasta, tarkalleen 56,9%. Jos alv laskettaisiin verottomasta hinnasta, säästöä olisi tullut heti 6,71 euroa. Tässä on todellakin oikeudenmukaisuuden tunne koetuksella. Verosta veroa. Savu nousee korvista. Onneksi oma kuuppa ei lämpene sähköllä.

Tässä muutama ajatus, mitä välittömästi pitäisi tehdä.

Sähkön siirtolaskuja koskien:

– Alvia ei jatkossa makseta verollisesta hinnasta, vain verottomasta.

– Sähkövero pitää laskea kotitalouksillakin EU:n vähimmäistasolle 0,05c/kWh. Esimerkkilaskussani sähköveron osuus olisi ollut tällöin 50 senttiä, eikä 27,96 euroa.

Itse sähkölaskua koskien:

– Sähkötuotanto täytyy välittömästi irrottaa päästökaupasta, tämä laskisi itse sähkön hintaa arvioiden mukaan jopa 50%.

Korkeaa sähköveroa joutuvat maksamaan myös mm. kaikki kaupat ja palvelualojen yritykset. Sähköveron alentaminen auttaisi myös kuluttajahintojen nousupaineisiin tässä inflatoorisessa ympäristössä.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*