Itäraja kiinni!

Admin/ 29 syyskuun, 2022/ Yleinen/ 0 comments

Minun on pitänyt jo monta kertaa kirjoittaa tästä aiheesta viime päivinä, mutta aina on tullut jotain uutta, ja niin kirjoitusta on pitänyt muotoilla uudestaan.

Vihdoin ja viimein maan hallitus saa itärajan kiinni venäläisiltä turistiviisumia käyttäviltä henkilöiltä. Tulijoita on ollut viikon aikana suuri määrä, ja rohkenen väittää, ettei mitenkään kaikkien tulijoiden taustoja voida tietää. Toki varmasti suurin osa heistä ei muodosta turvallisuusriskiä, mutta kuinka moni muodostaa? Tähän viittasi myös Supo tänään ollessa tiedotustilaisuudessa. Lisäksi, pelkästään tänä vuonna Venäjä on myöntänyt yli 62 000 diplomaattista passia omille työntekijöilleen. Tiedetään, että Venäjä tekee paljon vakoilua diplomaattistatuksien takaa. Ja jos pohtii, kuinka monta puolivillaistakin venäläisen sotilaskoulutuksen saanutta tarvitaan aiheuttamaan Suomessa harmia ja turvallisuusriskejä, melko pienelläkin porukalla saa paljon pahaa aikaan. Suomi on ikävä kyllä ollut pitkään erittäin naiivi ja sinisilmäinen, olemme vakuutelleet itsellemme elävämme lintukodossa. Erityisen naiiveja olemme olleet Venäjältä tulevaan turvallisuusuhkaan. Monesti koemme, että sota on joko tai. Joko on sota, tai on rauha. Venäjän kanssa asia ei näin ole, ja vasta viime vuosina olemme ehkä hiljalleen alkaneet sitä ymmärtämään, tai viimeistään tämän vuoden aikana.

Muutama päivä sitten tapahtuneet Nord Stream -kaasuputkien räjähtämiset kuvaavat aikaa, jossa elämme. Vain hyvin harvalla valtiolla on kykyä tehdä tällainen operaatio. On tosiasia, että Suomi on tuonnin ja viennin näkökulmasta täysin saari. Lähes kaikki meille tuleva ja meiltä lähtevä tavara liikkuu meriteitse. Jos kaasuputket pistettäisiin pitkältä matkalta rikki ja vuotamaan Suomenlahdella, olisivat seuraukset äkkiä huomattavat. En voi olla huomauttamatta, että nykyhallitukseltamme tällainen kyky ajatella laajoja kokonaisuuksia tuntuu puuttuvan. Asiat kun aina vaikuttavat toisiinsa ja eteenpäin.

Meren uumenissa kulkee muitakin, kuin kaasuputkia. Euroopan ja USA:n välillä kulkee merkittäviä tietoyhteyskaapaleita, joiden varassa merkittävä osa maailmanlaajuisesta nettiliikenteestä on. Tänä vuonna on ollut useita havaintoja venäläisistä aluksista suoraan noiden tietoyhteyskaapeleiden läheisyydestä. Jos kaikki nuo kaapelit katkeisivat, vaikutukset voisivat olla yhteiskunnassamme todella merkittävät, sillä lähes kaikki nojautuu meillä internetin toimintaan. Alle kaksi kuukautta ennen Venäjän täysimittaista sotaa Ukrainassa, Huippuvuorien toinen datakaapeli katkesi.

Hallituksemme olisi voinut sulkea itärajan jo ajat sitten. Muut EU-maat, joilla on maarajaa Venäjän kanssa, toimi näin jo alkukuusta. EU ei ole estellyt tai moittinut millään tavalla näiden maiden toimintaa. Silti hallituksemme on soperrellut jostain ihmisoikeuksista, oikeusvaltiosta ja muusta hötöstä. Tuntuu, ettei tällä maalla tai sen kansalaisilla ja heidän turvallisuudellaan ole mitään merkitystä, koska jokin muu mystinen asia menee sen edelle. Hallituksemme kyky toimia on täysin onneton, vain ainoastaan velan otto ja tolkuton velka- ja verorahojen kylväminen ideologisiin hankkeisiin toimii. Vaikka turistiviisumeilla ei enää pääse keskiyön jälkeen Suomeen, turvapaikanhaku yhä onnistuu. Sehän on vielä paljon vaivattomampi tapa päästä maahamme, kuin ostaa ja maksaa viisumi. Pahalta näyttää.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*