Italian 110% vedätys

Admin/ 2 marraskuun, 2022/ Yleinen/ 0 comments

Muistatko vielä koronaelpymispaketin? Sen kertaluonteisen ja tarkkarajaisen. Sen, mistä nyt tulee rahaa. Sen, josta maksoimme 6 miljardia euroa ja saimme takaisin 2 miljardia euroa. Sen, joka tosiaan aluksi myytiin meille koronatoimien varjolla, mutta siitä piakkoin alettiin ohjaamaan rahaa myös vihreään siirtymään, mm. yksityisen sähköautolatausinfran rakentamiseen. Ihan sen saman paketin, josta saammekin enää 1,8 miljardia euroa mutta maksamme 6,6 miljardia, koska Suomen talous “elpyi odotettua nopeammin”. Muistakaa, se on se tarkkarajainen.

Tarkkarajainen paketti asetti myös tarkat ehdot siihen, mihin elvytysvaroja sai käyttää. Luonnon moninaisuuden edistämiseen, ilmaston suojeluun ja sen sellaiseen. EU-komissio ei tietenkään asettanut rahojen käytön suhteen riittävää valvontaa, ja jälkeenpäin on käynyt ilmi, että “korona”elvytysrahoilla on rakennettu mm. patoja ja vesiväyläsulkuja, sekä tehty laajoja metsähakkuita. Veikkaanpa, että kyseiset EU:n jäsenmaat eivät paljoa välitä myöskään EU:n ennallistamisasetuksesta, jos moinen joskus astuu voimaan. Toisin kuin kiltti ja tunnollinen Suomi, joka toteuttaa EU:n kaikki toiveet, kahta poikkeusta lukuun ottamatta: alkoholivero ja autovero.

Lupasin aiemmin kesällä kertoa, mitä koronaelpymisrahoilla on tehty Italiassa. Todellisuudessahan koko koronaelpymispaketti, tai ilmasto- ja talouspaketti, tai millä lie haluaa tuota massiivista rahansiirtoa sanoa, oli EU:n täysin poliittinen paniikkireaktio sille, että Italia oli luisumassa EU-eroa kohden. Italiaan kipattiin absoluuttisesti eniten rahaa, 90 miljardia euroa. Tällä ostettiin italialaiset tukemaan jälleen EU:ta. Jo viime talvena Italia avusti kansalaistensa ja yritystensä sähkö-, lämpö-, kaasu- ja polttoainekustannuksia 18 miljardilla eurolla.

Mutta nyt siihen järisyttävimpään osuuteen, Italian 110% vedätykseen. Vedätys toimii siten, että Italian hallitus korvaa täydet 100% asuintaloon tehdystä energiatehokkuusremontista ja päälle maksetaan 10% rahallisten kulujen korvausta. Teoriassa hallitus maksaa tämän 10% veronpalautuksena. Mutta käytännössä asunnon omistaja antaa veronpalautusosuuden rakennusfirmalle etukäteismaksuna, ja rakennusfirmat taas siirtää sen eteenpäin pankeille, sillä firmojen täytyy hakea pankeista lainaa hoitaakseen remontit asiakkaille. Joka tapauksessa tuloksena on se, että asunnon omistajalla ei ole yhtään mitään intressiä valita kustannustehokkainta rakennusfirmaa hoitamaan remonttia. Vaikkapa vähän isomman asuinkerrostalon omistaja voi hyvin sopia rakennusliikkeen kanssa 20 miljoonan euron remontin silmää räpäyttämättä, ilman kilpailutuksia tai hintaneuvotteluja. Esimerkiksi tähän kaikkeen sopii tosielämän tapaus, jossa 95 000€ arvoiseen asuntoon teetettiin 81 000€ arvoinen remontti, jolla parannettiin energiatehokkuutta ja ulkosivuja. Remontti maksoi siis 85% asunnon arvosta, ja asunnon omistajan osuus koko remontin kuluista oli 650 euroa.

Ja kaiken tämän vuoksi tietenkin jo alkuvuoden 2022 aikana asuntojen energiatehokkuusremonttien kulut nousivat Italiassa kolminkertaisiksi. Lisäksi puolet rakennusfirmoista ovat konkurssiuhan alla, sillä heillä on rahoitusvaikeuksia ylikuumentuneessa markkinatilanteessa ja pankit eivät anna noille firmoille enää lisää lainaa.

Energiatehokkuusremontin suhteen ainoa kriteeri on se, että energiatehokkuus nousee kahdella pykälällä. Tämä aiheuttaa sen, että erittäin kalliita remontteja tehdään A+ -energialuokan taloihin energialuokan nostamiseksi A+++-luokkaan, joka säästää jotakuinkin 0,4kWh/m2 energiaa. Vaikka huomattavasti pienemmällä rahasummalla voisi tehdä remontin G-energialuokan taloon, jonka nosto E-energialuokkaan säästäisi energiaa 40kWh/m2.

Virallisesti rahoitusta voi käyttää yhtä asuntoa kohden vain 30 000€, mutta tämän voi helposti kiertää. Nimittäin hallitus jakaa avokätisesti jopa 96 000€ asuntoa kohden erityistä tukea maanjäristyskestävyyden kohentamiseksi. Tätä tukea myönnetään myös niillä alueilla, joilla maanjäristyksiä ei ole juuri ollenkaan.

Nämä remonttituet loppuivat Italian hallitukselta jo kesäkuun alussa, ja moni kenties oikeasti tärkeä ja tehokas remontti jää tekemättä, kun remonttirahoja ovat imeneet jo kaikki mahdolliset höpöhöpö-hankkeet sekä huijarit. Monet asunnonomistajat jäivät ilman luvattuja tukia, ja joutuvat yllättäen maksamaan omasta kukkarostaan remonttikustannusten suunnittelukulut, jotka ovat olleet keskimäärin vajaan tonnin, mutta itse remonttia ei tule ollenkaan. Erityisesti pienituloiselle eläkeläiselle kallis suunnittelupaperi onkin nollan arvoinen. Heinäkuussa tutkimuksen mukaan tilanne oli se, että noin 6 miljardia euroa näitä remonttitukia joutui suoriin petoksiin ja huijauksiin.

Siinä saattaapi suomalaista pientä veronmaksajaa huomisaamuna ketuttaa herätä töihin jälleen kukonpieraisun aikaan, tankata työmatkalla auto EU:n toiseksi kalleimmalla bensalla (heti Tanskan jälkeen), katsoa tilinauhaa ja maksettuja verosummia, kaupan ruokaostosten loppusummaa ja sitten miettiä, että minkä verran oman pirtin lämpötilaa uskaltaa talvella pudottaa ilman kosteusvaurion pelkoa. Kun samaan aikaan Italiassa Lorenzo nojailee rakennustyömaalla seinään, eikä pitele mitään kiirettä tuijotellen naapurien viini- ja oliivitarhoja, koska maan hallinto vedättää EU:ta ja kansalaiset omaa hallintoa ja toisiaan.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*