Sähkötuki on tärkeä, muttei korjaa itse juurisyyn ongelmaa

Admin/ 19 joulukuun, 2022/ Yleinen/ 0 comments

Kun arkielämän realiteetit kohtaavat voimakkaan aatteellisen ja ideologisen ajattelun, on luvassa väistämättä yhteentörmäyksiä. Sen olemme kaikki saaneet nähdä nykyisessä ilmastonmuutoskeskustelussa. Poterot on kaivettu hyvin syvälle, kun toisaalla ideologiaa ja aatetta tihkuvat ja tursuavat ihmiset julistavat ilmastohätätilaa ja maapallon tuhoutumista, ja toisaalla tavalliset ihmiset tuskailevat sähkö- ja polttoainelaskujensa kanssa unohtamatta ruuan hinnan nousua. Kun mielenosoitus kulkee Helsingin kadulla vaatien lumia takaisin, samat mielenosoittajat syyttävät ilmastonmuutoksesta ilkeitä ja pahoja ihmisiä, ketkä kehtaavatkin liikkua omalla autolla tai syödä myös punaista lihaa.

Kun sähkön hinta on noussut aivan tappiin puhtaasti poliittisilla päätöksillä, kansalaisten hätään monet poliitikot reagoivat joko sanomalla, että sähkötuki olisi tukea suurituloisille, kunnianhimoisista ilmastotavoitteista täytyy pitää kiinni tai että antaa markkinoiden toimia. Sähkömarkkinat eivät ole vapaasti toimivat markkinat, vaan ne ovat täysin säännellyt ja tiukasti määrätyt, jonka vuoksi hinta ei määräydy vapaasti. Sähkön hinta määräytyy kalleimman tuotantomuodon mukaan, eli jos vaikka vain yksi hiilivoimala tuottaa sähköä kaikesta tuotannosta n. 0,5% verran, koko markkinahinta määräytyy tuon hiilivoimalan hinnan mukaisesti, ja hiilivoima on kallista täysin poliittisella päätöksellä luodulla päästökaupalla. Tilanne olisi sama, kun vaikkapa hopeakuormassa olisi vain 0,5% aitoa hopeaa ja loput alpakkaa, mutta alpakastakin pitäisi maksaa sama hinta kuin hopeasta.

Päästökauppaa tiukennettiin 2019, kun päästöoikeuksia annettiin myyntiin entistä vähemmän. Päästöoikeuksien hinta lähti nousuun, kun vielä 2020 päästöoikeus maksoi n. 25€ co2-tonnilta, päästöoikeuksien hinta on tällä hetkellä 90 – 100€ co2-tonnilta. Kun 2020 päästöoikeuden vaikutus oli sähkön systeemihintaan 13€/MWh, tällä hetkellä hinta on yksinkertaisella matematiikalla n. 58€/MWh. Ilman päästöoikeutta sähkön systeemihinta olisi n. 27€/MWh. Päästöoikeuksien vuoksi sähkön systeemihinta on siis kolminkertainen.

Sähkömarkkinat eivät ole tarkoituksenmukaisia tällä hetkellä. Sähkön hinta pitäisi määräytyä oikeasti tuotantokustannusten mukaan. Sähkön tuottajat eivät ole syypäitä tähän järjestelmään, vaan poliitikot. Sähkön tuottajat, joilla on mm. ydinvoimaa ja tuulivoimaa, toki tienaavat tällä hetkellä poliitikkojen luomalla systeemillä satumaisia voittoja. Maailman kunnianhimoisimman ilmastopolitiikan maksumiehiä ovat tavalliset kansalaiset. Vaikka kuinka pistäisi pirtistä lämmitystä pienemmälle ja pukisi kolmannet villasukat jalkaansa, korkea sähkönhinta vaikuttaa välillisesti kaikkiin meistä vaikkapa elintarvikkeiden hinnan kautta. Sähkötuki on tärkeä meille kaikille, mutta se voi olla vain tilapäinen ratkaisu, kunnes pureudutaan itse oikeaan ongelmaan ja juurisyihin.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*