Mielipidekirjoitus Vantaan Sanomissa

Admin/ 2 kesäkuun, 2022/ Yleinen/ 0 comments

Vantaan sekä koko Suomen huolestuttavasta talouskehityksestä tuli raapusteltua muutama sananen mielipidekirjoituksen muodossa, joka julkaistiin Vantaan Sanomissa juuri.

“Vähäiselle keskustelulle on jäänyt huolestuttava taloustilanne maailmalla. Virallisten tilastojen mukaan Suomessa inflaation kasvu on ylittänyt BKT:n kasvun maaliskuussa. Tämä on tapahtunut lähes kaikissa EU-maissa samaan aikaan, USA:ssa jo joulukuussa.

Kun BKT:n kasvukäyrä osoittaa alaspäin kohti nollalukemia ja inflaatio laukkaa hyvin korkealla, puuttuu stagflaation virallisesta määritelmästä enää kovat työttömyyslukemat. Nekin saattavat seurata nopeasti ja monet talousoppineet ovat varoitelleet jo tovin mörkö-stagflaation mahdollisuudesta.

Inflaatio on näkynyt energian ja ruuan hinnoissa. Tämä kurittaa erityisesti pienituloisia, joilla tilanne on ollut jo valmiiksi hyvin tiukka.

Olen äärimmäisen huolissani ihmisten pärjäämisestä tässä tilanteessa, jossa sekä valtio että kaupungit ovat erittäin velkaantuneita, inflaatio laukkaa ja työpaikat saattavat pian lähteä alta taloustilanteen kääntyessä surkeaksi.

Menoa on kiihdyttänyt Euroopan keskuspankin tekemä erittäin voimakas elvyttäminen. EKP on ostanut euro-alueen valtioiden velkakirjoja lähes nollakorolla, eikä ole hillinnyt valtioiden velkaantumista.

Erityisesti koronapandemian aikana uutta rahaa luotiin hirveitä määriä. Niin kauan on hauskaa, kun musiikki soi ja juoma virtaa, mutta nyt juhlat ovat ohitse ja Tuhkimon paljaissa jaloissa on lasinsiruja.

Lainojen korot lähtevät nousemaan niin kotitalouksilla kuin julkisella sektorilla. Verotulot todennäköisesti laskevat. Yhä useampi ihminen tulee riippuvaiseksi sosiaalituista. Rakentamisen hinta on myös reilussa nousussa, joten todennäköisesti uusia rakennushankkeita ei hirveämmin aloiteta. Ihmisillä ei myöskään ole varaa uusiin asuntoihin.

Vantaan harteille voi kaatua myös jo kaksi vuotta ennätyssurkeassa taloustilanteessa oleva HSL, mikä painii suuren alijäämän ja velkaantuneisuuden kanssa.

HSL:n kyky ylläpitää nykyistäkin joukkoliikennetasoa on vaikeuksissa, saati sitten kun liikennöitäväksi tulee jokeriratikka ja länsimetron jatke.

Kuntaosuudet sekä lippujen hinnat varmasti nousevat, jotta nykytaso voidaan säilyttää. En edes kehtaa mainita, mitä tämä kaikki tarkoittaa Vantaan ratikan kannalta.

Vantaan kaupungin sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen toimintaan inflaatio, korkojen nousu ja mahdollinen verotulojen väheneminen aiheuttaa lähes kuollettavan kolmiyhteyden.

Molempiin vaikuttaa polttoaineen, energian ja ruuan hinnan nousu. Päivittäin kouluissa, sairaaloissa ja palvelutaloissa tarvitaan ruokaa ja sähköä sekä paloautot, ambulanssit ja muut kulkupelit polttoainetta.

Nyt jos koskaan on huolehdittava vastuullisesta taloudenpidosta, ja kaikki ylimääräinen “ihana vaaleanpunainen höttö” täytyy unohtaa, jotta selviämme lakisääteisistä tehtävistä ilman, että kaupungin tai hyvinvointialueen talous kaatuu.”

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*